hr

Mali Lošinj & Nerezine
Mali Lošinj & Nerezine
Mali Lošinj
O Malom Lošinju

Mali Lošinj je najveće naselje na otoku, smješten je s južne strane lošinjskog zaljeva te je zahvaljujući tom položaju postao značajno pomorsko i trgovačko, a danas i turističko središte.

Smješten je u uvali Augusta, najvećoj zatvorenoj uvali ovoga otočja. Sa 7.000 stanovnika, danas je Mali Lošinj najveći otočni grad na Jadranu. Počeci Malog Lošinja sežu u 12. stoljeće kada je na otok Lošinj došlo dvanaest hrvatskih obitelji nastanivši se u istočnoj uvalici Sv. Martin. Prvi hrvatski doseljenici bili su stočari i poljoprivrednici, kasnije prelazeći na ribarstvo, pomorstvo i brodogradnju selilo se i cijelo naselje prema obali.

Zlatno doba Malog Lošinja bio je konac 19. stoljeća kada je, zahvaljujući moru i pomorstvu “Malo selo” postalo pomorski gradić. Zbog velikih promjena i krize pomorstva na ovom području, prelaskom s jedrenjaka na parobrode, činilo se da je sudbina takvih i sličnih gradića zapečaćena. Otkrivanjem zdravstvenih učinaka otočne klime te nastajanjem nove privredne grane, TURIZMA, otvorena je nova stranica u povijesti Malog Lošinja.

Danas je Mali Lošinj jedan od glavnih turističkih centara na Jadranu, poznat u svim europskim turističkim krugovima o čemu svjedoče mnogobrojni vjerni gosti, koji ga posjećuju svake godine iznova.

Mali Lošinj je dobitnik titule šampiona turizma 2007. godine, a 2009. godine dobitnik je Srebrnog cvijeta Europe.

Nerezine
O Nerezinama

Nerezine su prvo mjesto na koje nailazimo na otoku Lošinju. Nalaze se u podnožju brda Osoršćice na sjevero-istočnoj obali Lošinja te je već spomenuto kao veće naselje na otoku još u 14. stoljeću.

Nerezine su mjesto koje se postupno iz težačke i pastirske jezgre razvilo u ribarsko i pomorsko naselje s brodogradilištem poznatim po svojim majstorima i izradi brodova od drva.

Kao turističko naselje Nerezine je već otkriveno u 19. stoljeću, prvenstveno zahvaljujući brdu Osoršćice koja je oduševila sve svoje posjetitelje, uključujući i Austro-Ugarskog prijestolonasljednika Rudolfa Habsburga koji se popeo na vrh 1887. Nerezine su početna točka na turističkoj stazi za uspon na Osoršćicu i s razlogom je proglašena jednom od najljepših otočkih planina u Jadranu.

Dva turistička naselja, dva kampa, dva nova malena obiteljska hotela, kao i velik broj privatnih soba i apartmana nude ugodan smještaj, a restorani odličnu kuhinju.

Staro brodogradilište je još u funkciji, a nova marina, koja će dopuniti turističku ponudu, se preuređuje.